• Anasayfa
  • CTP Uygulamalarında Neden Yüzey Tülü-Kortel Kullanmalıyız?
CTP Uygulamalarında Neden Yüzey Tülü-Kortel Kullanmalıyız?
  • Teknik Bülten
  • 23 Eki 2023

CTP Uygulamalarında Neden Yüzey Tülü-Kortel Kullanmalıyız?

Kompozit sektöründe pek çok ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak üretilen yüzey tülü, CTP üretiminde yüzeyde oluşan lif görüntüsünü engelleyerek pürüzsüzlüğü arttırmak ve ürünü kimyasal müdahaleler karşısında dayanıklı hale getirmek için kullanılan kumaşlardır. Kortel olarak da isimlendirilen malzemenin CTP uygulamalarında pek çok kullanım alanı bulunur. Bu yazıda, bu malzemenin neden kullanılması gerektiği ve avantajları gibi noktalara değineceğiz.

Yüzey Tülü-Kortel Neden Kullanılır?

Beden gücünün kullanıldığı bir iş tekniği olan CTP’de kullanılan bu malzeme, sızdırmayı önlemesinin yanı sıra bir fırça kullanıldığı takdirde yüzeyi de pürüzsüz hale getirmesiyle ekstra avantajlar sağlar. Uyarlanabilir yapısıyla farklı sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için üretilen yüzey tülünün kullanım alanlarını incelemek için cam takviyeli polyesterlerin hangi alanda kullanıldığını gözlemlemek önemli bir ipucu olacaktır.

Yüzey Tülü Kullanmanın Avantajları

Yüzey tülünün tartışmasız en büyük avantajı farklı sektörlerde basit ve hızlı biçimde kullanılabiliyor olmasıdır. Bununla birlikte:

  • Asit korozyonu ve agresif kimyasallar gibi negatif etmenler karşısında direnç gösterebilen bir yapıya sahiptir. Bu durum malzemeyi ulaşım sektöründe de sık kullanılır hale getirmiştir.
  • Korozyona karşı sağladığı mukavemet sağlar ve kalıbın en küçük detayına kadar sağladığı uyumludur.
  • CTP ürününde oluşabilecek aşınmalara veya mukavemete sağladığı katkı ile üretim esnasında kolaylık ve avantajı beraberinde getirir.
  • Sağladığı avantajlar ve ucuz maliyetiyle üretici açısından bakım masraflarını düşürür.
  • Pürüzsüz yapısı sayesinde yalıtım ve dengeli yük dağılımını sağlaması gibi özellikleriyle hava olaylarından korunmayı sağlar.
  • Kortelin pürüzsüz yapısı aynı zamanda yüzey performansı da sağlar ve daha iyi bir görsel sonucun ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Yüzey Tülü Kullanım Alanları

Bu malzeme kompozit boru, egzoz susturucuları ve çatı membranı üretimlerinde de kendine yer bulur. Bu malzemenin kullanıldığı ilk alanın uçak ve tekne gövdeleri olması, günümüzde karavan, kamyon kasası, yolcu taşımacılığı ve mimarlık alanlarında kullanılıyor olması üretim süreçlerinde ne kadar çeşitli ve kritik ihtiyaçlara karşılık verebildiğini net şekilde gösterir. Öte yandan gıda sektöründe ve denizcilik alanında da bu malzemenin kullanımı yoğunlaşır. Uygulamanın basit ve hızlı olması sayesinde CTP içerisinde de pek çok üretim tarzında bu malzemeye rastlamak mümkündür.

1. SPRAY-UP ve EL YATIRMASI

Genelde büyük boyutlu ve tek tarafı düzgün ürünler elde edebilmek için bu tül ve reçine uygulaması yapılır. Bu üretim tekniğinde nispeten stirende çözülebilen türden malzemeler tercih edilir. Sektör içerisinde “püskürtme makinası” olarak da bilinen Spray-Up, daha az hammadde kullanımıyla daha hızlı ve pratik çözümler sunduğundan “El Yatırması” metoduna göre daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Polyester ve vinilester reçineler ile epoksilerin kullanımında sık sık Spray-Up metodunun kullanıldığı görülür.

2. İKİ KALIP ARASI PRES

İki kalıp arasındaki metot hem soğuk hem de sıcak şekilde uygulanabilir. Kortel pres kapanmadan önce yatırılır ve bu işlemden sonra kullanılacak cam elyafları yerleştirilir ve kalıplama işlemi başlatılır. Ticari kullanımda en sık olarak SMC Hazır Kaplama metodu uygulanır. Bu metotta, raf ömrünü uzatan katkılar, dolgu malzemeleri, katalizörler gibi malzemelerin birleştirilir. Bu metodun en büyük avantajı tek bir kalıpta pek çok parçanın birleştirilebilmesini sağlaması ve bu sayede daha az maliyetle daha yüksek performans sunmasıdır. Otomotiv sektöründe ve yapı sektöründeki hacmi yüksek uygulamalarda bu metot kullanılır. Tüm bunlarla birlikte SMC üretimini tercih edecek üreticinin, üretim sürecinin bu tercihe uygun olup olmadığını kontrol etmesi ve maliyet hesaplarını da buna göre güncellemesi önem taşımaktadır.

3. LEVHA ÜRETİMİ

Devamlı olarak levha üretiminin sağlandığı tesislerde, polyester reçinesi film üzerine uygulanır. Kortel malzemesinin yatırılmasından sonra cam elyaf keçe veya kırpılabilir fitil ile film yüzeyine kaplama işlemi uygulanır. Bu malzemelerin iki plastik film arasında sıkıştırılması işleminden sonra kalıptan çekilerek fırınlanması sonrasında bu malzemenin de etkisiyle iki yüzü düzgün oluklu levha üretimi tamamlanmış olur.

4. ENJEKSİYON VAKUM SİSTEMİ

Basınçla veya vakumla gerçekleştirilen enjeksiyon işleminde kortel kalıp üzerine yatırılarak süreç başlatılır. Bu işlemden sonra takviye ürünlerinin üzerine reçine akışını daha kolay hale getirecek ve sızdırmayı engelleyecek malzemeler yerleştirilir. Tüm bu süreçlerden sonra reçine enjeksiyon işlemi uygulanır.

5. SARMA SİSTEMİ

Bu sistem içerisinde reçine vaks ve filmle kaplanan mandrel üstüne uygulanır. Kuru taraftaki kortel uygulaması için daha çok stirende çözülebilen korteller tercih edilir. Eğer bu malzeme önceden reçine ile ıslatılmışsa uygulama direkt olarak başlayabilir.

6. PULTRUZYON SİSTEMİ

Pultruzyon sisteminde bu tül, reçine banyosundan geçirilen tek uçlu fitil ve devamlı keçe ile kalıptan çekilir. Bu sayede düzgün yüzeyli CTP profillerinin elde edilmesi amaçlanır. Temel olarak el değmeden otomatik biçimde standart CTP profillerinin üretilmesini sağlayan pultruzyon sisteminin geliştirilmesinin temel sebebi özellikle inşaat sektörünün ihtiyaçlarına karşılık verebilmektir. İnşaat sektöründe taşıyıcı olarak kullanılan malzemelerin yerine getirmesi gereken basma, çekme veya kesme işlemlerinde tam mukavemet pultruzyon sistemiyle üretilen malzemeler sayesinde sağlanabilir.